Heerschop redt eer voor SDC Putten tegen Feyenoord: 1-10

16 juli 2017 14:45

SDC Putten heeft de oefenwedstrijd tegen Feyenoord met 1-10 verloren. Bij de stand 0-9 scoorde Joost Heerschop namens de hoofdklasser uit Putten met een fraaie kopbal op een strakke voorzet van Max Degenaar.

In totaal waren er 5000 toeschouwers op de Putter Eng. De zes meter hoge tribunes waren tot de nok gevuld. Voor aanvang konden men met de kampioensschaal op de foto; na afloop deelden Feyenoord-spelers handtekeningen uit.

Indrukwekkend was het applaus van het hele sportpark in de 34e minuut voor Abdelhak Nouri, de 20-jarige Ajax-speler die blijvende hersenschade heeft opgelopen nadat hij bij een oefenduel tegen Werder Bremen in elkaar was gezakt.

De harde kern van Feyenoord ontstak groene rookpotten op het moment dat Feyenoord (in shirts met de beeltenis van Nouri) en SDC Putten het veld betraden. SDC Putten werd vervolgens direct in de verdediging gedrongen door de Rotterdamse landskampioen, die voortvarend begon.

Klik hier voor het filmpje met de mooie opkomst

De eerste kans voor Feyenoord na vijf minuten leverde gelijk een doelpunt op. De voorzet vanaf de rechterkant van Kevin Diks werd in de verre hoek raak gekopt door spits Nicolai Jørgensen. Martijn Duits voorkwam een paar minuten later met een goede sliding dat Miquel Nelom van dichtbij kon uithalen. Toch was het in de 12e minuut voor de tweede keer raak voor de Rotterdammers. Met een geplaatst schot van 20 meter vond Jens Toornstra de bovenhoek: 0-2. Een minuut later viel ook de 0-3 door de pas zestienjarige Cheick Touré. De jeugdspeler van Feyenoord trof met een schuiver in de verre hoek doel. Tussendoor kon keeper Manuel Hoogewoning zich onderscheiden met een redding op een schot van Jean-Paul Boëtius.

Pas na 18 minuten verscheen SDC Putten voor het eerst met veel spelers op de Feyenoord-helft bij een vrije trap van Abdelmoumin Cherkoui. Dat leidde tot een afstandsschot van Jorn Olthuis, dat over zeilde, maar was het eerste wapenfeit van de hoofdklasser. Feyenoord hield het tempo hoog en met een zeer fraai boogballetje zette Toornstra de doorgelopen Kevin Diks vrij voor de keeper: 0-4 na 19 minuten.

Terwijl jeugdspeler Touré het publiek vermaakte met zijn dribbels aan de zijkant, liet Feyenoord na 20 minuten het tempo zakken, waardoor SDC Putten wat meer aan aanvallen kon denken.

In de 30ste minuut belandde een dieptebal van Rick Degenaar bij Jurian van den Brink. De aanvaller kwam in een één tegen één-duel, had de tijd en ruimte om uit te halen, maar mikte over. De 34e minuut floot scheidsrechter Keijl het spel stil en volgde het applaus als eerbetoon aan Nouri. In het vervolg leek SDC Putten met 0-4 de rust te halen. Feyenoord zette net voor de pauze nog eens aan en dit leverde twee doelpunten op. Eerst kwam Tonny Vilhena met een mooie actie door in de zestien, waarna Jean-Paul Boëtius de bal voor het intikken had. Vlak voor rust kopte Jørgensen ook nog de 0-6 binnen.

De tweede helft bracht Feyenoord een heel nieuw elftal in, terwijl SDC Putten om het halfuur doorwisselde. Rick Degenaar probeerde het van heel ver, maar zijn lob stuiterde over. Aan de kant van Feyenoord had de energieke Emil Hansson niet veel tijd nodig om zich te onderscheiden. Datzelfde gold voor Michiel Kramer, die de voorzet van de aanvaller inkopte. Na een afgemeten voorzet van Bilal Basacikoglu, die Rick van den Brink te slim af was, kopte Kramer ook de 0-7 binnen. Manuel Hoogewoning kreeg de handen op elkaar toen hij in één Feyenoord-aanval schoten van El Ahmadi en Mo El Hankouri tegenhield. Maar de keeper van SDC Putten was wederom kansloos toen Kramer een voorzet van El Ahmadi binnenkopte en zijn hattrick liet noteren.

Het moment van SDC Putten kwam dan toch nog, in de 84e minuut. Jurian van den Brink gaf de bal mee op Max Degenaar. Feyenoorder Bart Nieuwkoop kon de voorzet niet meer blokken omdat het in zijn hamstring schoot. Uit de voorzet van Degenaar viel de bal precies op het hoofd van Joost Heerschop, die knap raak kopte en het Puttense publiek een doelpunt schonk. SDC kon Feyenoord niet onder de tien houden, want Kramer had met een intikkertje op aangeven van weer El Ahmadi het laatste woord.

Joost Heerschop genoot van zijn doelpunt. ,,Een fantastische voorzet van Max Degenaar, die hem met zijn wreef superstrak voor gaf. Ik timede precies goed en dan weet je dat je de bal kunt binnen knikken. De kers op de taart bij zo’n wedstrijd in zo’n ambiance. Fantastisch om tegen de landskampioen te kunnen scoren. Zeker omdat ik in hart en nieren Ajacied ben.’’

Ook de halve minuut stilte voor ‘Appie’ Nouri had hem goed gedaan. ,,De harde kern van Feyenoord deed ook mee, dat was wonderbaarlijk mooi om te zien. Dan zie je dat de rivaliteit heel gauw het raam uit kan. Het was een heel gave dag, ik vergeet dit nooit meer.’’

Ook voorzitter Albert de Bruin was zonder meer content. ,,Het was vandaag zoals het hoort: met een broodje knakworst, cola’tje en de kinderen mee naar het voetbal. Bij ons kan het nog: dit was een indrukwekkend stukje Putten - Feyenoord promotie. En zo heeft iedereen het ook gevoeld.’’

Putten, oefenduel:

SDC Putten - Feyenoord 1-10 (0-6). 5. Nicolai Jørgensen 0-1, 12. Jens Toornstra 0-2, 13. Cheick Touré 0-3, 19. Kevin Diks 0-4, 42. Jean-Paul Boëtius 0-5, 44. Jørgensen 0-6, 49., 55, 79. Michiel Kramer 0-7, 0-8 en 0-9, 84. Joost Heerschop 1-9, 88. Kramer 1-10. Scheidsrechter: Keijl. Toeschouwers: 5000.