Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Sparta - Nijkerk - S.D.C. Putten 2-3

16 december 2017 19:15

S.D.C. Putten heeft de eerste van de twee confrontaties met Sparta Nijkerk in 4 dagen gewonnen. De Puttenaren begonnen goed aan de wedstrijd, alleen het eerste moment dat Sparta Nijkerk in bal bezit kwam leverde gelijk een doelpunt op. Rick Knoop kon het middenveld oversteken en kwam vrij voor doelman Hoogewoning, hij schoot beheerst de 1-0 binnen.
S.D.C. Putten liet zich niet uit het veld slaan door deze tegenslag en kwam vrij snel weer goed in de wedstrijd. In de 20e minuut kwamen de Puttenaren langszij, Jerry Geurtsen speelden Jurian van den Brink aan en via een goede combinatie met Rick Degenaar kwam Jurian van den Brink in scoringspositie en wist deze kans goed te verzilveren 1-1. Dit was ook de ruststand.
Een kwartier na rust gooiden de beslisten de blauw-witten de wedstrijd in 2 minuten. In de 56e minuut scoorde Rick Degenaar 1-2 op aangeven van Sander Duits. Een minuut later bediende Rick Degenaar Jurian van den Brink op maat en Van den Brink scoorde de 1-3.
In de 88e minuut deed Jan Struik namens Sparta Nijkerk nog wat terug, hij scoorde de 2-3.
De laatste minuten waren wel spannend, maar in deze stand kwam geen verandering meer.

Vandaag stond al weer de laatste competitiewedstrijd van het jaar 2017 op het programma en dat was niet zo maar een wedstrijd, maar de derby tegen Sparta Nijkerk, in Nijkerk deze keer.

Door de sneeuwval van vorig weekend en maandag, kon er de afgelopen week nauwelijks worden getraind. Sparta Nijkerk was dinsdag en donderdag een sportzaal in geweest. S.D.C. Putten had dinsdagavond met de hele selectie een deel van het oude kunstgrasveld sneeuwvrij gemaakt. Hierdoor kon donderdagavond op dit veld worden getraind.

Het was ook de gehele week nog onzeker of de wedstrijd zaterdag door zou kunnen gaan. Vrijdag had Sparta Nijkerk het veld schoon laten maken, zodat er toch om 15.00 uur op “De Ebbenhorst”kon worden afgetrapt.

Bij de Puttenaren kon Iwan Bos, na lange tijd met blessures gekampt te hebben, vandaag voor het eerst in de basis beginnen. Hierdoor was Rick van den Brink een linie opgeschoven en hij vulde de positie van linkermiddenvelder in.

Rick Degenaar mocht aftrappen namens S.D.C. Putten en de blauw-witten zochten gelijk de aanval eerst via de linkerkant van het veld via Jurian van den Brink en daarna over rechts via Jerry Geurtsen.

De eerste keer dat Sparta Nijkerk in balbezit kwam was het gelijk raak. Rick Knoop kreeg op het middenveld de bal aangespeeld, hij speelde Junior Albertus aan, deze liet de bal vallen op Jesse Buitenhuis, Buitenhuis speelde de doorgelopen Rick Knoop aan, met een sliding wist Rick Knoop de bal langs de uitkomende doelman Manuel Hoogewoning te schuiven. Na twee minuten stond het al 1-0 voor de thuisclub.

Zo’n begin is natuurlijk nooit lekker, maar de mannen van Michael van den Berg lieten zien over voldoende mentale veerkracht te beschikken om zich over deze tegenvaller heen te knokken.

Wouter de Bruin had het de eerste tien minuten moeilijk, maar herstelde zich daarna voortreffelijk en speelde uiteindelijk een prima wedstrijd. Martijn Duits kende aan het begin van de wedstrijd ook enkele minder gelukkige ingrepen, waardoor Sparta dreigend kon worden, maar de Nijkerkers gingen ook niet al te best om met deze kansjes. Jean-Willy Mapinga kreeg o.a. een mogelijkheid om op doel te schieten, maar zijn schot verdween ver naast het doel.

Nadat het eerste kwartier voorbij was, kwam S.D.C. Putten steeds beter in de wedstrijd, de meeste duels waren voor de Puttenaren en ook de strijd op het middenveld werd steeds vaker in Puttens voordeel beslecht. Jurian van den Brink wist al een keer na een goede actie ver te komen, maar kon nog net worden gestuit door Sparta aanvoerder Dennis van der Wal. Rick Degenaar probeerde ook uit te halen in het zestienmetergebied, maar kreeg de bal tussen twee Nijkerkse verdedigers in, net niet lekker onder controle.

In de twintigste minuut speelde Jerry Geurtsen Rick Degenaar aan, Degenaar wist zwaar gehinderd door Mohammed Alhaydar, de bal toch nog door te spelen op Jurian van den Brink. Van den Brink nam de bal uitstekend mee, kapte ook de meeverdedigende Donny van der Wal uit en schoof de bal beheerst langs de kansloze Sparta doelman Brian Willemse en bracht de stand daarmee op 1-1.

Niet lang hierna kreeg Sparta linksvoor Jean-Willy Mapinga nog een mogelijkheid om uit te halen op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot verdween ver naast en over.

Sander Duits wist met een goede steekbal Jurian van den Brink vrij voor de Nijkerkse doelman te zetten, maar deze pass was net iets te hard waardoor de doelman op tijd in kon grijpen.

Rick Degenaar dook ook nog op voor doelman Willemse, ook nu kon Willemse de bal veroveren voor Degenaar kon schieten. Het spel ging in deze fase van de wedstrijd op en neer. Na een goede één twee combinatie tussen Junior Albertus en Jesse Buitenhuis kwam de bal bij Jean-Willy Mapinga, deze schoot met rechts, maar nu verdween zijn schot aan de andere kant naast het doel van Manuel Hoogewoning.

Jurian van den Brink schoot na een goede combinatie met Rick Degenaar nog een keer in de handen van de doelman van Sparta. Gescoord werd er gedurende de eerste helft niet meer en dus gingen de gladiatoren met een 1-1 stand op weg naar de thee en de warmte van de kleedkamer.

Aan het begin van de tweede helft maakte bij de thuisclub Jan Struijk zijn opwachting en bleef Rafaël Boer in de kleedkamer achter. Een aanvaller voor een middenvelder, Sparta interim trainer Imdat Ilgüy wilde blijkbaar het accent wat meer op de aanval leggen.

Al vrij vroeg in de tweede helft mocht Sander Duits een vrije trap nemen, omdat Rick van den Brink in de rug werd geduwd. Sander Duits stuurde Jurian van den Brink de diepte in aan de linkerkant van het veld. Van den Brink trok de bal op de achterlijn voor en leek daarmee Kees Pluim in scoringspositie te brengen, maar blijkbaar was de bal over de achterlijn geweest en werd deze Puttense aanval afgefloten.

In de 56e minuut mocht S.D.C. Putten een vrije trap nemen omdat Mohammed Alhaydar weer eens iemand vast hield, deze keer was Jurian van den Brink het slachtoffer. Sander Duits nam de vrije bal snel op Rick Degenaar. Degenaar wist zwaar gehinderd door een Nijkerkse verdediger die een kop groter was, toch in balbezit te komen en op doel te schieten. Doelman Willemse kon het schot van Degenaar blokken, maar opnieuw reageerde de Puttense spits sneller dan zijn tegenstander , hij veroverde opnieuw de bal en schoot opnieuw in, nu was het wel raak 1-2 ! Fantastische actie van Rick Degenaar.

Nog geen minuut later was het opnieuw prijs. Rick van den Brink veroverde de bal op het middenveld, hij speelde Kees Pluim aan aan de rechterkant van het veld. Pluim gaf een goede voorzet op de meegelopen Jurian van den Brink. Van den Brink schoot gelijk met links op doel, dit schot kon de doelman nog keren, Van den Brink schoot vervolgens met rechts in en nu was doelman Willemse kansloos. Met het scoren van de 1-3 leek Van den Brink de wedstrijd op slot te gooien.

Er moest nog een half uur worden gespeeld, dus kon er nog van alles gebeuren. Enkele minuten hierna werd bij Sparta Nijkerk aanvaller Junior Albertus naar de kant gehaald en vervangen door aanvaller Ali Alkan.  Ook S.D.C. Putten trainer Michael van den Berg paste een wissel toe. Sander Duits werd vervangen door Joost Heerschop.

Met deze 1-3 stand kon de thuisclub weinig anders doen dan vol op de aanval gaan spelen om nog enige kans op punten te maken en dat deden de Nijkerkers dan ook. S.D.C. Putten werd na het eerste kwartier van de tweede helft wel teruggedrongen op eigen helft, maar de Puttenaren vochten voor elke meter.  Sparta Nijkerk heeft op bepaalde posities wellicht betere spelers dan S.D.C. Putten, maar de blauw-witten vormden vandaag een hechter collectief.

Achterin vochten Wouter de Bruin, Thomas Amende, Martijn Duits en Iwan Bos verbeten duels uit met hun opponenten en kwamen vaak als winnaar uit de strijd. Op het middenveld liepen Jerry Geurtsen, Rick van den Brink en eerst Sander Duits en later Joost Heerschop zich het snot voor de ogen. Kees Pluim speelde vandaag ook weer een belangrijke rol, hij liep vele meters om mee te verdedigen of zijn team aanvallend te ondersteunen, maar was daarnaast ook enorm belangrijk door zijn ploeg voortdurend op te peppen en positief te coachen. Na afloop van de wedstrijd werd in de kantine en in de businessclub van Sparta Nijkerk alleen maar gesproken over de 7 en die 9 van Putten, dat geeft wel aan dat het blauw-witte aanvalsduo vanmiddag indruk maakte op de Nijkerkers.

De wedstrijd van vandaag stond onder leiding van de sympathieke en zeer ervaren scheidsrechter Harold van de Ketterij uit Goes. De arbiter van vandaag voelde de wedstrijd uitstekend aan en paste waar het maar even kon de voordeelregel toe, waardoor de vaart in de wedstrijd bleef. Hij had geen kaarten nodig om deze derby in goede banen te leiden. Ook zijn assistenten De Koning en Brons leverden een prima prestatie.

S.D.C. Putten probeerde natuurlijk te voorkomen, dat de 2-3 zou vallen en helemaal dat deze snel zou vallen. Op aangeven van Jan Struik kreeg Jean-Willy Mapinga nog een goede kopkans, maar hij kopte naast.  Aan de andere kant wist Rick Degenaar Joost Heerschop in stelling te brengen. Heerschop schoot iets te gehaast, waardoor zijn schot hoog over ging.

Doordat Sparta vol op de aanval speelde, ontstond er veel ruimte achter de Nijkerkse verdediging. Wanneer S.D.C. Putten uit wist te breken, werd het al snel gevaarlijk. Naarmate de tijd verstreek kreeg Sparta meer haast en werden de aanvalsopzetten onnauwkeuriger. Bij Sparta Nijkerk vond ook de laatste wissel plaats Jorrit Fiegen werd vervangen door Rick Boersma.

Bij zo’n Puttense uitbraak kwam de bal bij Rick Degenaar, Degenaar controleerde de bal goed en passte goed op tijd op de aan de rechterkant meelopende Joost Heerschop. Heerschop kapte goed zijn man uit en schoot, doelman Willemse wist zijn bal nog net met een been te keren.

S.D.C. Putten trainer Michael van den Berg wisselde ook nog een keer, hij haalde Rick Degenaar, die ook vandaag van grote waarde voor zijn ploeg was, naar de kant. Hij werd vervangen door Abdelmoumin Cherkaoui.

In de 88e minuut wist Sparta Nijkerk dan toch een gaatje te vinden in de hechte Puttense defensie. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Jan Struijk, Struijk schoot van dichtbij de 2-3 binnen. Hierdoor braken er nog enkele spannende slotminuten aan.  In de blessuretijd kreeg de thuisclub nog één kans. Uit een voorzet van Mohammed Alhaydar kopte Ali Alkan over.

Tot opluchting van alle Puttenaren, blies de scheids hierna voor het eindsignaal en had S.D.C. Putten de eerste van de twee Nijkerk-Putten clashes, die binnen vier dagen op het programma staan, in haar voordeel beslecht. Met de drie punten vandaag komt het puntentotaal van de blauw-witten op 21 uit 14 wedstrijden , goed voor een 7e plaats op de competitieranglijst.

Dinsdagavond 19 december mag S.D.C. Putten opnieuw naar sportpark “De Ebbenhorst”, dan om opnieuw de strijd met Sparta Nijkerk aan te binden in het kader van de tussenronde in de districtsbeker Oost. Deze wedstrijd begint 20.00 uur.