Scheidsrechter

Philip de Haan

Accommodatie

Onbekend

Zaterdag 15 oktober moest de F4 aantreden tegen Sparta F6. De thuiswedstrijd tegen Sparta F5 hadden we ruimschoots gewonnen, maar de Nijkerkse F6 stond hoger geplaatst dan hun collega’s van de F5. Daarom was er ook deze wedstrijd geen ruimte voor onderschatting van de tegenstander. Ook al stond de F4 zonder puntverlies strak bovenaan.

Nadat trainer/coach Richard van Beek zich gemeld had bij het wedstrijdsecretariaat, stelde de scheidsrechter zich voor: Philip de Haan was de naam. Wat was dit een bekende naam en een bekend gezicht! Maar waar kende hij hem ook al weer van? Eenmaal omgekleed en op het veld aangekomen werd dit duidelijk. Philip de Haan is de trainer van het eerste van Sparta. Hij had zich tijdens een wedstrijd van die week ervoor misdragen naar zijn eigen supporters. Die wedstrijd had hij nl. een vinger de lucht ingestoken en die vinger was niet een duim… Philip de Haan zag zijn fout in en besloot daarop een aantal jeugdwedstrijden te fluiten. “Op deze wijze wil ik mijn op enkele supporters gerichte emotionele actie van vorige week voor eens en altijd de wereld uit helpen. We hebben niets aan trammelant, moeten elkaar juist steunen en met z’n allen de kar trekken. Hopelijk is dit, zeker met het oog op de deze week tijdens de algemene ledenvergadering gevoerde discussie over het vrijwilligersbeleid, een positief signaal dat wellicht ook door anderen kan worden opgepikt”, aldus Philip de Haan.

Tijdens de warming-up stelde hij voor om op te komen alsof het een Champions League-wedstrijd is. Met andere woorden, in 2 rijen het veld het opkomen en een voorstelrij. Uiteraard werd met dit voorstel ingestemd. De scheidsrechter voelde de wedstrijd goed aan. Harde duels werden afgedaan met “Kom op, van voetbal word je hard” en een bal in het gezicht werd becommentarieerd met de woorden: “Je bent flink”. Hierdoor kwam het spel niet regelmatig stil te liggen.

De F4 had een sterk overwicht, maar wist dit pas in de 11e minuut te verzilveren. Sterre van Bloemendaal stond weer eens op de juiste plaats en wist knap de 0 – 1 in te tikken. 3 minuten passeerde Auke op rechts 2 tegenstanders. Hij sneed naar binnen en had in het midden 2 afspeelmogelijkheden staan. Auke wist echter iedereen te verrassen. Ook de keeper van Sparta. In de korte hoek tekende Auke de 0 – 2 aan. Met die stand gingen wij de rust in.

In de 2e helft bleef de F4 drukken, maar Sparta kwam er op de counter ook regelmatig gevaarlijk uit. Gelukkig hield de wekelijks goed acterende verdediging goed stand. Ook deze wedstrijd werd geen tegengoal geïncasseerd. Evan Kous, die van achteruit sterk opkwam, wist in de 30ste minuut prima de 0 – 3 in te schieten en dit was ook de eindtoestand.

Gelukkig hebben we wederom de 3 punten in onze pocket. Ook deze keer was het dikverdiend. Toch zagen de trainers een groot verbeterpunt: positioneel spelen. Maar goed, daar is op te trainen. Bovendien, als je ziet hoe ver de F4 voetbaltechnisch is, daar kunnen heel wat tegenstanders (en trainers) jaloers op zijn!

De komende weken hebben wij een zwaar programma. Dan moeten wij tegen tegenstanders, die ook hoog geklasseerd staan. Met dit materiaal, deze techniek, dit spelinzicht en deze inzet zijn we voor niemand bang. Laat ze maar komen, die gasten uit Putten (SDC Putten F6, dat de laatste wedstrijden alleen maar wint, en Rood Wit ’58 F1), Nijkerkerveen (Veensche Boys F2) en Stroe (F1)!