Cookie beleid SDC Putten

De website van SDC Putten is in technisch beheer van VoetbalAssist en gebruikt cookies. Hieronder de cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Lees ons cookiebeleid voor meer informatie.

Functionele cookies

Voor een goede werking van de website worden deze cookies altijd geplaatst.

Analytische cookies

Google analytics Toestaan Niet toestaan

Marketing cookies

Facebook Toestaan Niet toestaan

Bakkerij van Looijengoed

Bakkerij Van Looijengoed zet nieuwe koers uit

Vincent van Drie (35) uit Putten is sinds 1 mei 2021 de nieuwe eigenaar van Bakkerij Van Looijengoed. Samen met compagnons Jaap van den Bent uit Hilversum en Tom Steneker uit Vaassen vormt hij een driemanschap. Het is lastig om het bedrijf rendabel te houden in een economisch onstabiele periode met enorme prijsstijgingen van grondstoffen en energie naast personeelstekort en tegelijk een transitie door te voeren op de werkvloer. ,,Het is ook een enorm mooie uitdaging, we zien veel potentie en kansen.”

Door Marco Jansen

De drie compagnons kiezen voor een nieuwe werkwijze om het bedrijf toekomstbestendig te maken. ,,Er liepen twee teamleiders in de broodbakkerij. Sander van Looijengoed bestierde deze en kon terugvallen op zijn vader Harrie. Wij hebben de broodbakkerij gesplitst in drie afdelingen met per afdeling een eindverantwoordelijke. Het bedrijf draait bijna 24 uur per dag en je kunt er nooit altijd zijn. We willen altijd iemand aanwezig hebben die verantwoordelijk is voor zijn afdeling en die een nette overdracht doet als er problemen zijn. Gerben van Montfrans is nu eindverantwoordelijk voor de hele broodbakkerij.”

Verandering geeft ook weerstand. ,,We willen gedeelde verantwoording bij mensen neerleggen met goede ideeën, die ambitie hebben om door te groeien en leiding te geven. Met die gewijzigde werkwijze hebben we best wel wat verloop gehad, maar het mag en kan niet zo zijn dat een bedrijf van deze omvang helemaal afhankelijk is van één persoon. Als ik uit zou vallen, mag dat geen gevolgen hebben voor de continuïteit.” 
Vincent werkt als leidinggevende graag mee op de vloer. ,,Ik doe productontwikkeling en kijk mee of we producten efficiënter kunnen maken en de werkwijze makkelijker door processen te automatiseren. Om dat te kunnen moet, je ook meelopen. Mijn valkuil is dat ik door onderbezetting de afgelopen tijd te vaak vaststond op de vloer. Dan mis ik de overkoepelende view en dan ligt de doorontwikkeling van het bedrijf stil. Als ik drie weken door vakantie de leidinggevende van Best Bakery Products vervang, kan ik niet overzien wat er bij Bakkerij Van Looijengoed gebeurt. Als we voldoende bezetting hebben, is dat probleem er niet.”

Aan het begin van dit jaar is ook een andere bakkerij overgenomen: Bakker Albert in Zeist. ,,De eigenaar zag het door personeelstekort en stijgende prijzen niet meer zitten. De bakkerij stond te koop en wij hebben onze kans gepakt. Een deel van onze productie is aan Bakker Albert uitbesteed en een deel van zijn productie is naar Nijkerk gehaald, zodat een ieder doet waar hij het beste in is. Bakker Albert is gespecialiseerd in het maken van desembroden en die verkopen wij nu ook in al onze winkels. Desem is een traag proces wat 16-28 uur duurt voor je uit deeg een broodje hebt. Dat hele proces willen we goed onder controle hebben om altijd hetzelfde resultaat te leveren.”

IMG_2773.jpg

Prijzen door het dak
De volgende stap is het fuseren van het banket. Best Bakery Products, het bedrijf van Vincent, was al geïntegreerd in de bakkerij in Nijkerk en wordt nu samengevoegd met het banket van Bakkerij Van Looijengoed. ,,Beneden en op de eerste verdieping werd banket geproduceerd en de eerste afdeling is begin dit jaar naar boven verplaatst. Begin juli is ook de tweede afdeling naar boven verhuisd om de krachten te bundelen. Alle banket bevindt zich nu op de eerste verdieping.”

De werkwijze van Best Bakery Products is gericht op efficiency. ,,We zijn gewend grotere aantallen te produceren en zijn daar op ingericht. Voor voetbalclubs moeten we grote partijen voorzien van 2500-3000 couverts patisserie. Dan moet je in hoge kwaliteit én efficiënt produceren, zeker gezien de prijzen, die aan alle kanten in de markt door het dak schieten. Een kilo roomboter is in een jaar tijd gestegen van 3 euro naar 8 euro. Dat is een absurd groot verschil en dat willen we niet 1 op 1 doorbelasten aan de klant. We proberen efficiënter te produceren en in sommige gevallen zelfs het product opnieuw te bekijken of de maatvoering kan worden aangepast. Dan krijgt de consument nog steeds wat hij verwacht, met misschien 5% minder product. Hierdoor blijft de prijs wel acceptabel, zodat je in de winkel niet 15 euro hoeft te betalen voor een roomboter cake.”

Minder graan
Waar banket last heeft van de prijsstijging van zuivel komt de prijsverhoging van brood door de schaarste aan graan op de wereldmarkt. Door de oorlog in Oekraïne staat de graanoogst onder druk. ,,Graan is het hoofdingrediënt van brood en dat maakt dat de prijs van brood flink is gestegen. De Russen hebben beslag gelegd op een groot deel van de voorraden. Dit zijn geen broodgranen maar veegranen die veevoer fabrikanten gebruiken. Dat maakt dat zij het graan elders moeten kopen. De vraag neemt toe en het aanbod daalt, waardoor de prijs onder druk komt. Het inzaaimoment is door de oorlog gemist, waardoor de oogst volgend jaar lager zal zijn. De verhoogde prijs - meer dan een verdubbeling van de kiloprijs - houdt dus voorlopig stand.”

Kortom, na coronatijd is het er niet makkelijker op geworden. ,,Onze markt heeft geen grote marges. In de bakkerijsector mag je blij zijn als je 6 procent netto resultaat overhoudt. Zulke prijsstijgingen zijn dus direct voelbaar. We zien een lichte omzetdaling, wat komt doordat corona afneemt. Mensen zijn weer meer onderweg en in hun oude ritueel. Toen iedereen thuis ging werken, werd een broodje bij de ambachtelijke bakker eerder gehaald. Gelukkig hebben we een deel van die groei vast weten te houden, ook nu mensen weer naar kantoor gaan.” 

Ondanks de lastige tijd staat hij volledig achter de overname van de bakkerij. ,,Het is een enorm mooie uitdaging met ook heel veel potentie en kansen. We moeten gefocust blijven op waar we mee bezig zijn. Als we scherp blijven op de inkoop en voldoende mensen hebben, dan heb ik alle vertrouwen in de toekomst.”

Afgelopen seizoen kwam het er niet van om een thuiswedstrijd van SDC Putten te bezoeken. ,,Als we niet in onrustig vaarwater waren gekomen door onderbezetting was ik er graag gekomen om met vrienden een wedstrijdje te kijken en een borreltje te drinken. Ik woon zelf ook in Putten en mijn broer voetbalde bij SDC Putten. Als kind ging ik op zaterdag mee naar SDC Putten. Ik hoop aankomend seizoen mijn gezicht een paar keer te laten zien in de kantine. Tot dan!”

Interesse om te werken bij ons bedrijf? Neem dan contact op met Vincent van Drie: [email protected].

Bakkerij Harrie van Looijengoed
Garderenseweg 1 3882 AH Putten
Poststraat 11a 3881 BM Putten
www.bakkerlooijengoed.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!