Hieronder volgt een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten bij het schrijven van een nieuws-item op de website.
Frequentie toevoegen artikelen
Op de homepage worden maximaal 6 artikelen in een caroussel getoond. Het 7e artikel verschuift naar het archief. Zorg ervoor dat er
niet te vaak nieuwe artikelen op de homepage verschijnen zodat mensen de kans krijgen om het nieuwe artikel te lezen.
Een goede richtlijnen is
max. 2 nieuwe artikelen per dag. Kijk dus even voordat je een nieuw artikel plaatst of er al eerder die dag nieuws-items zijn toegevoegd.
Nieuws-item in 2 delenEen nieuws-item bestaat uit 3 delen:
Titel |
Geef met een paar woorden (max. 10) de kern van het artikel |
Inleiding |
Geef bij de inleiding in max. 2 zinnen aan waar het nieuws-item over gaat. Probeer de lezer nieuwsgierig te maken zodat hij verder wil lezen. Zorg ervoor dat je net voldoende informatie geeft over de inhoud van het artikel maar bewaar de rest van het item voor de hoofdtekst |
Hoofdtekst |
In dit onderdeel komt de rest van het artikel. Een artikel dient niet al te lang te zijn anders stopt de lezer vrij snel met lezen. |
Eindatum bij een artikelWanneer een item beperkt houdbaar is en dus niet meer van toepassing is zodra een bepaalde activiteit voorbij is, geef het artikel dan een einddatum mee. Hierdoor zal het artikel automatisch verdwijnen van de website. Daarmee houden we de site interessant en actueel.
Indeling van het artikelZorg voor een goede indeling van het artikel met voldoende ruimte tussen verschillende alinea's. Let erop dat de tekst niet aan 1 stuk doorloopt maar dat er voldoende ruimte zit zodra er een 'nieuw' onderwerp wordt besproken binnen het artikel.
Gebruik altijd een foto/afbeelding bij het artikelProbeer altijd een foto of afbeelding bij het artikel te plaatsen zodat op de homepage ook zonder tekst al gezien kan worden waar het artikel ongeveer over gaat. Het mooiste is natuurlijk een eigen foto maar wanneer je daar niet over beschikt kun je altijd zoeken naar een afbeelding in Google dat past bij het onderwerp van jouw artikel.
Let er wel op dat je niet zomaar foto's van anderen gebruikt vanwege het auteursrecht dat daar misschien op rust.
Benut de opmaakmogelijkheden binnen een artikelGebruik binnen een artikel de diverse opmaakmogelijkheden zoals
vet,
cursief of
onderstreept. Door tekst vet te maken haalt de lezer al snel belangrijke gegevens uit het artikel (bv. een datum, telefoonnummer of email-adres).
Gebruik leestekens waar nodigLet erop dat zinnen geen lange doorlopende verhalen worden. Gebruiken punten en komma's daar waar nodig (maar zeker niet teveel of onnodig).
Gebruik een tabel als gegevens in kolommen onder elkaar moeten worden gepresenteerdKies voor een tabel wanneer gegevens netjes onder elkaar moeten worden uitgelijnd. Anders verspringen de gegevens en zullen ze nooit recht onder elkaar komen te staan. Uitlijnen met spaties werkt
niet op een website.
Externe links (hyperlink)Wanneer er verwezen wordt naar een andere pagina of website, gebruik dan altijd een
hyperlink. Concreet betekent dit dat de link-tekst zelf niet zichtbaar is (bv. http://www.sdcputten.nl/nieuws) maar dat een bepaald woord of een bepaalde zin onderstreept is en als de gebruiker erop klikt de link alsnog wordt uitgevoerd (bv.
Nieuws bij SDCP).
Een goed gebruik is om
niet het woord 'hier' als link te gebruiken zoals Klik
hier voor meer info.... Kies een woord dat het onderwerp van de te tonen pagina weergeeft.
Een hyperlink kun je maken door:
- eerst de tekst volledig te plaatsen
- het woord (of de woorden) te selecteren die als link moeten worden gebruikt
- te klikken op de afbeelding

(let op: alleen te gebruiken wanneer een tekst geselecteerd is).
- in het getoonde scherm de URL in te voeren
Beperk het gebruik van persoonlijke email-adressenBinnen de website van SDCP zijn veel verschillende email-adressen aangemaakt die passen bij een bepaalde functie (bv. voorzitter@sdcputten.nl of ledenadministratie@sdcputten.nl).
Deze SDCP-adressen worden op de achtergrond doorgelinkt naar de prive-adressen van de betreffende personen.
Het gebruik van deze SDCP-adressen zorgt voor eenduidigheid naar buiten toe. Leden weten op deze manier wat de conventie is en bij wie ze terecht kunnen.
Daarnaast verandert er voor leden niets wanneer een nieuwe functionaris een bepaalde functie gaat bekleden. Op de achtergrond hoeft alleen het nieuwe email-adres te worden gekoppeld.
Wanneer je een SDCP-adres wilt gaan gebruiken maar nog niet hebt, neem dan contact op met de
webmaster.